maanantai 17. kesäkuuta 2013

Mujunen taas Tarinoiden Helsingissä ja Ruumiin kulttuurissa

Punainen varjo on kahden edellisen Mujus-kirjan tavoin päässyt Helsingin kirjaston ylläpitämään Tarinoiden Helsinkiin. Sieltä löytyy kartta, jolle on sijoitettu muutama kirjan kohta.

Vastikään ilmestyneen Ruumiin kulttuurin 2/2013 Kirjakäräjillä Ari-Matti Auvinen arvioi Punaista varjoa mm. näin:

"Sarjan tavaramerkkinä on taiten kudottu fiktiivisten, puolifiktiivisten ja todellisten henkilöiden verkko. Bagge limittää dokumentoituja historian tapahtumia ja fiktiota – ja kehittelee myös tuoreita tulkintoja historian kulusta. Sarjan ankkurihahmona on Valpossa nyt osastopäälliköksi edennyt Väinö Mujunen, jonka oman elämän pyörteet linkittyvät luontevasti osaksi kansakunnan myllerrystä."

"Yksilöiden elämän haurautta ja haavoittuvuutta sodan runtelemassa maisemassa hän kuvaa uskottavasti: ei ole mustaa tai valkoista vaan harmaan monia sävyjä. 1940-luvun Helsinki on loihdittu esille eloisasti, ja Baggelle tuttu Keravakin on ympäristönä mukana. Punainen varjo saa toivottavasti jatkoa – 1940-luvun Suomessa on vielä paljon melenkiintoista ainesta Väinö Mujusen tutkittavaksi."

Tosi on, etteivät aiheet heti lopu, varsinkin kun Mujusen uraa voi hyvin jatkaa 50-luvun puolelle. Voi myös palata hänen kieltolain aikaisiin varhaisvaiheisiinsa virkavallan edustajana. Mutta vaikka Väinö kuinka protestoisi, kirjoitan tässä välissä pari muuta rikosromaania ennen kuin palaan taas historian pariin.

Samassa Ruumiin kulttuurin numerossa on myös Lumi Tirrosen kiertohaastattelu kotimaisista historiallisen dekkarin tekijöistä sekä minun juttuni Varjomiehen paluu, joka käsittelee varsinkin Pettävä varjo -elokuvia ja Hammettin niitä varten sepittämiä filmitarinoita. Suosittelen.

 

torstai 6. kesäkuuta 2013

Jos et ala heti dokaa

Yleisön pyynnöistä huolimatta julkistan tässä toisenkin takavuosien biisisuomennokseni, George Thorogoodin hienon vastauksen kaikille elämäntapaoppaille. Ensin alkuperäinen versio:



Ja sitten suomenkieliset sanat:

Jos et ala heti dokaa
(If You Don’t Start Drinkin’)
George Thorogood, 
suom. sanat Tapani Bagge

Mä oon kyllästynyt sun raittiutees
Kyllästynyt silmies kirkkauteen
Muuta jo tapas
mä anelen
Jos et ala heti dokaa
mä kävelen

Kun mä heräilen, mietin kuolenko 
Ei tuu myötätuntoo, vaan luento
Muuta jo tapas...

Karhua, Karhua, Kurkoa
maista vaan, ja Urhoa
Yksinään tylsää mullon
Siitä vaan, korkkaa pullo

Sä sanot ei se mitään, ota vaan
Mut heti kohta alat marmattaa
Muuta jo tapas...


Löysää vähän, tää on syvältä
Ei raittius lämmitä mun sydäntä
Muuta jo tapas...

Joo, Karhua...

Sä sanot...

No, jos et ala heti dokaa,
mä kävelen
Joo, jos et ala heti dokaa,
mä kävelen


Jos nyt joku bändi tai laulaja jostain syystä innostuu näistä suomennoksistani, yhteystietoni löytyvät, kun klikkaa nimeäni tuosta oikealta.