keskiviikko 26. marraskuuta 2014

PIENI TALVISOTA – KIRJE RINTAMALTA


Täältä jostakin 27.11.2014
Hämeenlinna Noir -sarjan kahdeksannen kirjan tapahtumat alkoivat viikko sitten tiistaina. Aloin kirjoittaa niistä syyskuun alussa. 
    Idea oli muhinut päässäni jo vuosikausia. 
Alun perin Pienen talvisodan piti olla seuraava rikosromaanini Valkoisen hehkun (2009) jälkeen, mutta sitten Hehkusta kasvoi neliosainen Mujus-sarja ja muutama muukin dekkari kiilasi väliin, viimeksi Havannan kuu. Pienen talvisodan tapahtumat ovat suoraa jatkoa Havannan kuulle, vain pari kuukautta on kulunut välissä.
Jossain vaiheessa ajattelin lopettaa koko Hämeenlinna Noir -sarjan Pieneen talvisotaan, mutta jatkokehittelyssä syntyi trilogia, jonka keskimmäinen kirja tämä on.
Näin sattumanvaraista on suunnitelmallisestikin toimivan kirjailijan eteneminen urallaan.
Tällä hetkellä Pieni talvisota on luettavana kaikkiaan seitsemällä ihmisellä: kustantajani Crime Timen tehokaksikolla Jouni Tervolla ja Harri Nykäsellä, kustannustoimittaja Asko Alasella, kannentekijä Jussi Kaakisella, agentillani Elina Ahlbäckillä ja parilla muulla luottolukijalla. Odotan kommentteja ja kansikuvaideaa.
Olo on yhtä aikaa helpottunut, haikea ja jännittynyt. 
Helpottunut siksi, että iso osa urakasta on takanapäin. Tarkistelua ja korjailua toki vielä riittää.
Haikea siksi, että menee taas pari vuotta ennen kuin kirjoitan kirjaa näistä Hämeenlinnan hurjista. Seuraavaksi on dekkarilistalla vuorossa nuortenjännäri vuodesta 1914 ja sen jälkeen Väinö Mujusen ”nuoruussseikkailu” 1930-luvun alusta.
Jännittynyt siksi, että odotan ensikommentteja ja kansikuvaa. Ja tietysti lukijoiden vastaanottoa sitten maaliskuussa, kun kirja ilmestyy.
Tässä vähän johdatusta Pienen talvisodan tapahtumiin:

Marraskuun loppu 2014. Keravalaisjengi Sherwood Kingsiin kuuluva huumekauppias tapetaan Hämeenlinnan Katumassa – kahteen kertaan. Mustat enkelit ottavat kunnian teosta. 
Alkaa taistelu Etelä-Hämeestä. 
Rintamalinjoja sotkevat yksinäinen kostaja ja Allu Nygren, jonka ikuinen pyristely lain ja laittomuuksien rajamailla uhkaa kallistua rikoksen puolelle.
Ennen pitkää käynnissä on pieni talvisota autopommeineen ja sinkoiskuineen. Pelastaako poliisipuoliso Leila Pohjanen jälleen kerran Allun – vai vetääkö Allu turmion tielle myös vanhan kaverinsa Jarkka Nurmisen ja jo eläkkeelle vetäytyneen alamaalman asekauppiaan Leksa Miettisen Niina-vaimoineen? Onko enkelipomo Hurme tullut oikeasti uskoon vankilassa? Kestääkö tämä sota 105 kunnian päivää – vai viisitoista häpeän yötä?


Pieni talvisota ilmestyy 13.3.2015, joka on sen kuuluisamman talvisodan päättymisen vuospäivä.


maanantai 17. marraskuuta 2014

HAVANNAN KUU -NÄYTELMÄN MUSIIKKI

Suunnattoman suuren suosion vuoksi rikollinen musiikkikomedia Havannan kuu jatkaa keväällä Hämeenlinnan Teatterin ohjelmistossa. Helmi-maaliskuussa on seitsemän näytöstä, joista yksi on jo varattu täyteen. Kannattaa pitää kiirettä, jos haluaa vielä nähdä näytelmän.

Ruumiin kulttuurin arviossa olisi toivottu käsiohjelmaan biisilistaa. Täytetään se toive nyt täällä blogissa. Kappaleen nimen jälkeen on ilmoitettu tekijät ja suluissa se artisti/yhtye, jonka versiosta sain innoituksen ottaa laulu mukaan näytelmään.

Havana Moon Chuck Berry (Berry, Carlos Santana)
Hoss’s Theme säv. Antti Paranko
Adagio Tomaso Albinoni
Kohtalon tähti (Flaming Star) Sherman Edwards / Sid Wayne, suom. sanat Saukki (Timo Jämsen)
Maanantai Pauli Hanhiniemi (Kolmas Nainen)
Varjojen yö (Jak to dziewczyna) Stefan Rembowski / Janusz Bibik; suom. sanat Reino Helismaa (Topi Sorsakoski & Agents)
Paha Vaanii Marko Haavisto (Marko Haavisto ja Poutahaukat)
Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin Eero Hyyppä (Juliet Jonesin sydän)
Sjöroos Suspence säv. Antti Paranko
Siipeen jos sain Pauli Hanhiniemi (Pauli Hanhiniemen Perunateatteri, Hehkumo)
Coffin Riders säv. Antti Paranko
Vain yksin me kaksi (I Love How You Love Me) Barry Mann / Larry Kolber, suom. sanat Jukka Itkonen (Topi Sorsakoski & Agents)
Sydämeni osuman sai (Something's Gotten Hold of My Heart) Roger Cook / Roger Greenaway, suom. sanat Pauli Hanhiniemi (Siiri Nordin)
Aamuseitsemään (Nine to Five) Dolly Parton, suom. sanat Raul Reiman (Anita Hirvonen)
Theme for Allu & Leila säv. Antti Paranko
Havannan kuu Chuck Berry, suom. sanat Tapani Bagge, sov. Antti Paranko
Salsa Havana säv. Antti Paranko


Musiikin runsaus oli ohjaaja Kirsi-Kaisa Sinisalon idea. Hänen pyynnöstään mietin sopivia kappaleita ja niiden käyttöä jo näytelmää kirjoittaessani. Alkuperäinen listani hieman muuttui, kun tekstiä hiottiin työryhmän kanssa. Kapellimestarina ja yhden miehen bändinä toiminut Antti Paranko sovitti biisit, sävelsi siirtymä- ja tunnelmamusiikkia ja otti mukaan Albinonin Adagion. Työryhmä esitti Dolly Partonin Nine to Fivea, minä etsin siihen suomalaiset sanat. Chuck Berryn Havana Moonin päädyin sanoittamaan itse suomeksi. Pois jäivät Abban Money Money Money ja Popedan Tahdotko mut tosiaan.

Vielä täytyy mainita erikseen koreografi Jens Walentinsson, joka onnistui luomaan ja harjoituttamaan mainiosti hahmoihin ja tarinaan istuvat tanssit, askelkuviot ja liikeradat. Kuten tästäkin Tommi Kantasen koosteesta näkyy: