sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Vuodet vierivät, kirjailija kirjoittaa – ja keikkailee

Laiska töitään luettelee. Kuten tunnettua, olen onnistunut pysyttelemään alalla kohta 34 vuotta vain luontaisen laiskuuteni ansiosta, joten täältä pesee:

Vuonna 2016 julkaisin kuusi kirjaa: lastenkirjat Pikku auton bändi (kuvitus Jusa Karjalainen) ja Ryhmä Z ja lohikäärmeen kita (kuvitus Carlos da Cruz), sarjakuva-albumin Harmaa susi (piirrokset Aapo Kukko), novellikokoelman Maan korvessa, rikosromaanin Pikku enkeli ja dekkarinteko-oppaan Se murhaa joka osaa. 



Rikosnovellini Yhden miehen vallankumous ilmestyi CrimeTimen antologiassa Rikospaikka Tampere, toinen rikosnovellini Onni sivuraiteella CT:n e-antologiassa Rikospaikka Pasila. Novellini Jutun loppu oli mukana Hämeenlinnan kirjoittajayhdistys Vana-66:n juhlakirjassa Juuret. 

Nukketeatteri Vahapapu esitti näytelmääni Tahvo ja Bella ja merenpohjan Elvis. Lisäksi minulta ilmestyi MeNaisissa kahdeksanosainen jatkojännäri Yksinäisessä paikassa, Kaupunkiuutisissa 12 pikkutarinaa ja Hämeen Sanomissa kulttuurikolumneja. Ruumiin kulttuuriin kirjoitin Ei vanhene -klassikkojutun Sebastién Japrisot’n kirjasta Makuupaikka 000 (Ruumis junassa, Rk 1/2016), pitkän jutun Toivo Kauppisesta (Sotilasfarssin isä kirjoitti myös dekkareita, Rk 3/2016) ja muistokirjoituksen Cottonin-tekijä, toimittaja Juhana Lepoluodosta. Parnassoon (5/2016) tein artikkelin Dekkarin pohjapiirros ja rakennekuvat, lisäksi Ruudinsavuun joitain arvioita.

Orivedellä vedin jälleen perinteisen Dekkaripajan heinäkuun alussa. Vasta syksyllä sain tietää, että se olikin viimeinen Orivedellä. Ahlmanin opisto siirtää Oriveden opiston toiminnan omalle Tampereen-kampukselleen.

Erilaisia esiintymisiä kouluvierailuista kirjamessupaneeleihin kertyi noin 80. Kohokohta tällä saralla oli yhdessä JP Koskisen kanssa järjestämäni Maailman pienimmät kirjamessut, joilla vierali Tuomas Kyrö. Messut keräsivät Hämeenlinnan Verkatehtaan Isoon huvilaan parisataa henkeä.

Vuonna 2017 minulta ilmestyy ainakin neljä kirjaa: maaliskuussa rikosnovellikokoelma Haudasta lomalla, loppukesästä Kaisa-sarjan lastenkirja Talvella, samoin loppukesästä Elviira Noir -sarjan toinen dekkari Pirunsaari sekä syksyllä selkoveijariromaani Alligaattori. Lisäksi kirjoitan Elviira Noirista kymmenosaisen äänikirjasarjan Pitkä kosto, joka tulee Storyteliltä syksyllä, myös e-kirjana. Paperiversio siitä julkaistaan myöhemmin.

Joitakin novelleja on tulossa eri antologioissa. Nukketeatteri Vahapapu harjoittelee parhaillaan näytelmääni Tahvo ja Bella matkalla Jupiteriin, jonka ensi-ilta on keväällä. Lisäksi minulta ilmestyy 12 pikkutarinaa Kaupunkiuutisissa ja kulttuurikolumneja Hämeen Sanomissa. Ruumiin kulttuurin ykkösnumeroon kirjoitan juttua monipuolisesta kirjailijasta ja toimittajasta Yrjö Halmeesta alias Lauri Virrasta, joka kirjoitti vauhdikkaita seikkailuromaaneja, yhden aikaansa edellä olleen dekkarin ja paljon muuta sekä toimi myös Ilmarisen lukemistolehtien pitkäaikaisena toimittajana.




Pari muuta kirjaa ja yksi näytelmä ovat vielä mahdollisuuksien rajoissa. Vireillä on myös muutama sarjakuva ja pari filmihanketta, mutta niistä kerron täällä sitten jos ne etenevät.
Perinteinen Oriveden Dekkaripaja on jälleen heinäkuun alussa, mutta nyt siis Tampereella.

Keikkarintamalla on toistaiseksi vain yksi varma varaus, tiivis viikko Sodankylän tienoilla helmi-maaliskuun vaiheessa. Nettisivultani tapanibagge.wordpress.com löytyy keikkakalenteri, jota pidän ajan tasalla.