Punainen varjo on kahden edellisen Mujus-kirjan tavoin päässyt Helsingin kirjaston ylläpitämään Tarinoiden Helsinkiin. Sieltä löytyy kartta, jolle on sijoitettu muutama kirjan kohta.
Vastikään ilmestyneen Ruumiin kulttuurin 2/2013 Kirjakäräjillä Ari-Matti Auvinen arvioi Punaista varjoa mm. näin:
"Sarjan tavaramerkkinä on taiten kudottu fiktiivisten, puolifiktiivisten ja todellisten henkilöiden verkko. Bagge limittää dokumentoituja historian tapahtumia ja fiktiota – ja kehittelee myös tuoreita tulkintoja historian kulusta. Sarjan ankkurihahmona on Valpossa nyt osastopäälliköksi edennyt Väinö Mujunen, jonka oman elämän pyörteet linkittyvät luontevasti osaksi kansakunnan myllerrystä."
"Yksilöiden elämän haurautta ja haavoittuvuutta sodan runtelemassa maisemassa hän kuvaa uskottavasti: ei ole mustaa tai valkoista vaan harmaan monia sävyjä. 1940-luvun Helsinki on loihdittu esille eloisasti, ja Baggelle tuttu Keravakin on ympäristönä mukana. Punainen varjo saa toivottavasti jatkoa – 1940-luvun Suomessa on vielä paljon melenkiintoista ainesta Väinö Mujusen tutkittavaksi."
Tosi on, etteivät aiheet heti lopu, varsinkin kun Mujusen uraa voi hyvin jatkaa 50-luvun puolelle. Voi myös palata hänen kieltolain aikaisiin varhaisvaiheisiinsa virkavallan edustajana. Mutta vaikka Väinö kuinka protestoisi, kirjoitan tässä välissä pari muuta rikosromaania ennen kuin palaan taas historian pariin.
Samassa Ruumiin kulttuurin numerossa on myös Lumi Tirrosen kiertohaastattelu kotimaisista historiallisen dekkarin tekijöistä sekä minun juttuni Varjomiehen paluu, joka käsittelee varsinkin Pettävä varjo -elokuvia ja Hammettin niitä varten sepittämiä filmitarinoita. Suosittelen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti