tiistai 13. elokuuta 2019

LUKEMATTOMUUDEN YLISTYS

Vuonna 2005 pidin Hämeenlinnan opettajille puheen lukudiplomin julkistamistilaisuudessa. Puhe tuntuu vieläkin varsin ajankohtaiselta, joten julkaisen sen tässä:

"Minulla oli oikein hieno puhe, mutta koira söi sen. Tämä puhe ei kelvannut koiralle.

Täällä ollaan tänään julkistamassa lukudiplomia. Tuli vain mieleen, että johan suomalaiset koululaiset ovat lukemisen maailmanmestareita. Mihin enää tarvitaan erityistä lukudiplomia? Eikö ole vaarana, että lukeminen menee kohtuuttomuuksiin ja vie lapsilta ja nuorilta kaiken ajan? Mitä sitten tehdään telkkarilla tai tietsikalla tai gameboylla? Mistä syntyy uusia mattinykäsiä ja kimiräikkösiä?

Minä vain kysyn.

Ihan tosi: mitä hyötyä tuollaisesta ylettömästä lukemisesta on? Luettaisiin edes asiaa, vaikka matematiikan kaavoja tai tietokoneen binäärikoodia. Mutta ei – joutavia satuja ja tarinoita, joista lapset oppivat huonoja tapoja ja vääriä asenteita. 

Ajatellaan vaikka Peppi Pitkätossua. Tyttö asuu yksin ilman vanhempia, käyttäytyy hävyttömästi aikuisia kohtaan ja opettaa, että ilman kertomustauluakin voi elää. Tai ajatellaan Muumeja, joiden kakaroilla ei ole minkäänlaista kuria. Muumilaaksossa kukaan ei käy edes oikeissa töissä, mitä nyt pappa vähän kirjoittelee. Elävät kuin pellossa ja opettavat lapsillekin, että turha mennä töihin, kyllä kunta elättää.

Nuortenkirjoista puhumattakaan. Harry Pottereissa lennetään luudalla, harrastetaan kaikenlaista noituutta ja pilkataan avoimesti auktoriteetteja, kuten rehtoria. Bert-kirjoissa vehdataan tyttöjen kanssa, tai ainakin yritetään. Olen kuullut, että joissakin kouluissa luetaan jopa aikuisten kirjoja, ja senhän tietää mitä niistä löytyy. Murhia ja haureutta ja epäterveellisiä elämäntapoja sivu toisensa jälkeen. Onko ihme, jos lapset kasvavat kieroon ja töhrivät jalankulkutunnelien seinät?

Lukemaan kannustamista perustellaan sillä, että lukiessaan ihminen oppii ajattelemaan omilla aivoillaan. Mitä iloa siitäkin on? Moni kapina tai vallankumous on saanut alkunsa liiasta ajattelusta. Tyhmää kansaa viisaiden valtiomiesten ja -naisten on helpompi hallita, ja vakaa markkinatalous edellyttää vakaita oloja. Levottomuudet voivat ikävästi heilauttaa dow jonesia, nasdaqia ja maitolitran hintaa.

Näillä vankkumattomilla perusteilla ehdotankin, että hautaamme saman tien koko lukudiplomin ja korvaamme sen lukemattomuusdiplomilla. Pisteitä saa jokaisesta kirjasta, jonka pystyy jättämään lukematta, varsinkin jos todistaa käyttäneensä saman ajan johonkin hyödyllisempään. Kuten esimerkiksi kuviokelluntaan.

Hankkeen kehittämiseksi on syytä heti asettaa toimikunta. Mutta mitään pöytäkirjoja ei pidetä, ettei vain kukaan joudu lukemaan niitä. Sovitaan asioista suullisesti, niin jokainen voi sitten muistaa päätökset omalla tavallaan.

Tälläinen todellinen demokratia on mahdollista vain lukemattomuuden avulla. Eläköön lukemattomuus!" 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti