torstai 27. syyskuuta 2012

Kolme suositusta


Olen 24.10. menossa Valkeakosken kirjastoon vierailemaan, ja sieltä kysyttiin, olisiko minulla Top 10 -suosituslistaa rikosromaaneista. Lähetin sinne viisi vuotta sitten Ruumiin kulttuuriin laatimani listan ja lisäsin siihen kolme tuoreehkoa löytöäni, jotka eivät aikoinaan ehtineet tai mahtuneet mukaan: 



11. James Ellroy: LA - langennut kaupunki (L.A. Confidential)
Ellroyn eeppisen Los Angeles -kvartetin paras kirja, Hemingwayn ja Hammettin alulle paneman sähkösanomatyylin huipennus. Alle 500 sivussa kerrotaan vahva ja polveileva tarina kolmesta erilaisesta poliisista suurkaupungin historian pyörteissä. Hienoja henkilöhahmoja, hienoa ajankuvaa 1940- ja 1950-luvulta. 



12. Philip Kerr: Liekit Berliinissä (March Violets)
Bernie Gunther -sarjan mainio avaus, joka syntyi, kun Kerr mietti, millaisen kirjan Raymond Chandler olisi kirjoittanut, jos olisi aikoinaan päätynyt Los Angelesin sijasta Berliiniin. Kerr kirjoitti alun perin Berlin Noir -trilogian ja jatkoi sitten pitkän tauon jälkeen sarjaa entistä vahvemmin eväin. 



13. Don Winslow: Raakalaiset (Savages)
Kovaksikeitetyn rikosromaanin tuorein huippunimi, yksityisetsivänäkin toiminut Winslow sulkee ympyrän. Tässä kirjassa hän kuvaa huumekauppaa sisältäpäin ja paljastaa, että siellä pätevät samat viidakon lait kuin muussakin liike-elämässä. Muita Winslowin mestariteoksia: California Fire & Life, The Power of the Dog, The Winter of Frankie Machine. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti