torstai 13. helmikuuta 2014

HAAVEIDEN HAVANNAHavannan kuun päähenkilöt, Häkkisen veljekset, näkivät ensi kertaa päivänvalon 26 vuotta sitten – heti täysi-ikäisinä. Make ja Jamppa heittivät ensimmäisen keikkansa RikosPalat-lehden numerossa 2/1988. “Maanantai” oli toinen julkaistu novellini. 
Myöhemmin muokkasin novellista kuunnelman, jonka pohjalta Esko Salervo tilasi ja Kari Paljakka ohjasi Radioteatterille sarjan Kovan onnen viikko (1995). Siinä veljekset yrittävät joka viikonpäivä jotakin keikkaa, joka ei aivan suju suunnitelmien mukaan. Maanantai ilmestyi myös novellikokoelmassani Kasvot betonissa (2007) ja löytyy nyt nettisivultani: http://tapanibagge.wordpress.com/lukunovelli-maanantai/
Häkkiset ovat usein olleet mukana yhtä kovaonnisen serkkunsa, lakimies Onni Syrjäsen seikkailuissa. Havannan kuussa Onnilla on vuorostaan pieni mutta merkittävä rooli.
Havannan kuun tarina syntyi parin pikku-uutisen tuloksena. Tammikuussa 2012 Häkkisen veljesten pitkäaikainen kantakapakka Tinatuoppi suljettiin Keravalla. Mietin, mihin veljekset menisivät jäätyään kodittomiksi. Mihin muualle kuin Hämeenlinnaan? Tännehän minäkin aikoinani muutin, ja Jamppa ja Make syntyivät alun perin minun ja pikkuveljeni pohjalta, vaikka me emme koskaan käyneetkään yhteisillä keikoilla.
Vielä piti keksiä veljeksille tekemistä. Suomessakin on huomattu, että kun tuloerot kasvavat ja hyvinvointivaltio hapertuu, sieppaukset ja niiden yritykset yleistyvät. Jamppa ja Make seuraavat totta kai aikaansa.
Ranskan Riviera löytyi Havannan kuun sivunäyttämöksi toissa syksynä. Jussi Piirongin esikuva käveli vastaan Le Haut-de-Cagnesin keskusaukiolla, jonka laidalla Jussi pitää kirjassa ravintolaa.
Kerava, Hämeenlinna ja Riviera muodostavat mielenkiintoisen kolmion, jossa erilaisten ihmisten unelmat saattoi asettaa törmäyskurssille keskenään ja katsoa, miten käy.
Jonkinlainen Havanna meillä kaikilla on haaveissamme.

Havannan kuu ilmestyy e-kirjana Elisalta ensi viikolla (viikko 8) ja paperiversiona 15.3.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti