maanantai 29. lokakuuta 2012

Lastenkirjasarjani

TAHVO JA BELLA
Tahvo on kollikissa, joka luulee itseään siperiantiikeriksi, Bella taas majesteettisesti käyttäytyvä meksikonkarvatonkoira. Vaikka he ovat erilaisia, he ovat parhaat ystävykset. 
Tahvo ja Bella syntyivät Kirjakuja-sarjan aapista varten, mutta minä ja kuvittaja Salla Savolainen halusimme kertoa heidän vaiheistaan enemmänkin. Niinpä olemme nyt tehneet kolme kuvakirjaa, uusin niistä on Tahvo ja Bella lumipyryssä. Lisää on tulossa.
Minulla on kotona samanlainen koira, jonka nimi on Bella. Tahvon esikuvana oli naapurin kissa. Majakkasaaren esikuvana oli Söderskär Helsingin edustalla.
KAISA
Tyttäreni Marikin ansiosta aloin miettiä, miltä maailma mahtaa näyttää pikkutytön silmin. Niinpä kehitin Kaisan ja hänen isänsä ja kaverinsa ja talonmies Laineen ja kirjoitin tarinat niin, että Kaisa on minäkertojana. Seitsemän Kaisa-kirjaa on tullut, kahdeksas on nyt kuvittaja Hannamari Ruohosella ja ilmestyy keväällä. Sen nimi on Kotona
Kaisa-kirjoissa paistaa aina aurinko, silloinkin kun on pilvistä ja sataa. URHO 
Urho syntyi, kun halusin aikoinani luoda Kirjava kukko -sarjaan uuden sankarin pojille. Aloin miettiä sankarille nimeä, ja Urhohan tarkoittaa sankaria. Henkilön ulkonäkö tuli suoraan nimestä, erään entisen presidentin kautta. Kuvittaja Markus Majaluoma ei vielä kuvauksestani tunnistanut hahmoa, mutta piirrettyään sen ensimmäisen kerran hän huudahti itsekseen: 
– Hyvänen aika, sehän on Urkki!
Kekkosen lisäksi Urholla on toinenkin esikuva, muinainen koulukaverini Keravalta. Antti oli professorin poika kuten Urho ja asui Keravan Jokivarressa samannäköisessä huvilassa. Urhon pitkät kumisaappaat ovat Antilta peräisin, samoin hänen kirjallinen kielenkäyttönsä ja kiihkeä junaharrastuksensa.
Viisi ensimmäistä Urho-kirjaa ilmestyivät Kirjavassa kukossa, sen jälkeen Urho lähti kavereineen seikkailemaan maailmalle sinisessä sukellustalossa ja kirjat kasvoivat omaksi Urho-sarjakseen. Sarjan tuorein kirja on Urho ja Aaveiden meri.KONSTAAPELI MUTANEN
Mutanen syntyi alun perin Kirjakuja-sarjan lukukirjaan, mutta ei pysynyt siellä, vaan lähti omille teilleen kuvakirjoihin ja yhteen pitempään lastendekkariin. Mutanen ei ehkä ole maailman nerokkain poliisi, mutta hän on kiltti ja tarvittaessa jämeräkin mies ja hänellä on onneksi apunaan naapurin Jenni ja vihikanit Alma ja Pertti. 
Mutas-dekkarin kuvitti Pasi Pitkänen, kuvakirjat Jusa Hämäläinen. Uusimman Mutasen, Loma-arvoituksen, kirjoitin yhdessä tyttäreni Marikki Baggen kanssa.
Täydennys 26.11.2012: Sain juuri tiedon SanomaProlta, ettei kustantaja enää jatka Jylhäkoski-sarjaa, jossa Mutasetkin ilmestyivät. Minulla oli jo valmis käsikirjoitus sarjan seuraavaksi osaksi, Konstaapeli Mutanen ja poliisiauton arvoitus, mutta se jää nyt näillä näkymin ilmestymättä.KILJUSEN UUSI HERRASVÄKI
Tämä on uusin kirjani, se on juuri ilmestynyt. Ensimmäiset ratkiriemukkkaat Kiljus-tarinat kirjoitti melkein sata vuotta sitten Jalmari Finne, mutta minä ja kuvittaja Mika Launis olemme alkaneet tehdä uusia. 
Kiljusen perhe on harvoin hiljaa. Yleensä se mekastaa niin kuin nimestäkin jo kuulee. Kiljusille myös sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, kuten että sauna ja talo palavat, hirvi pölähtää auton katolle, salama osuu äiti Kiljuseen ja muuttokuorma menee päreiksi. Kaikesta he kuitenkin selviytyvät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti