torstai 18. huhtikuuta 2013

JÄÄHYVÄISET MUJUSELLE
Kannet: Jussi Kaakinen


Kuten niin monet meistä, Mujunen syntyi puolivahingossa. Siitä on nyt melkein viisi vuotta, kun aloin kirjoittaa Valkoista hehkua. Vastapainoksi toimittaja Ossi Kohon ja valokuvaaja Sanna Rytkösen juopottelevalle parivaljakolle tarvitsin romaaniin hieman selväpäisemmän Valtiollisen poliisin etsivän. Kohon ja Rytkösen tunsin jo ennestään yhden novellin pohjalta, mutta Väinö Mujunen oli uusi tuttavuus.


Mujusella oli kolme esikuvaa: ukkini Werner Bagge, oikea EK-Valpon ylietsivä Freedy Kekäläinen sekä komisario Maigret. Ukiltani Mujunen sai syntymävuotensa, maalaistaustansa ja kokemuksensa sisällissodasta ja Aunuksen retkestä; Kekäläiseltä virkanimikkeensä ja osan tapauksistaan. Maigret’lta taas tuli vaimo ja knalli sekä ymmärrys siitä, ettei elämä ole mustavalkoista. Ja onhan hänessä tietysti minuakin, kun minä hänet olen luonut.
Toisen kirjan eli Sinisen aaveen alussa Mujunen oli menettänyt vaimonsa, ja pian knallikin vaihtui huopahattuun. Muitakin menetyksiä tuli, mutta pääosan hän nappasi itselleen, ja sen hän piti sarjan loppuun saakka.

Mujunen on muuttunut myös ihmisenä. Alkuun hän puhui vaimonsa kanssa työasioistaan, sittemmin hän on oppinut vaikenemaan naisystävilleen. Haave omasta parturinliikkeestä on sattuneesta syystä rauennut. Vaihtuviin esimiehiinsä Mujunen on suhtautunut vaihtelevasti, kuten myös esimiehet häneen. Aika usein hän on kulkenut omia polkujaan ja tulkinnut lakia väljästi. Toisinaan hän on sortunut ryyppäämään. 

Nyt Punainen varjo siis päättää värisarjan. Talvi- ja jatkosota syineen ja seurauksineen on käyty läpi Mujusen ja kumppanien seurassa. Viiden vuoden ja neljän kirjan jälkeen on aika jättää jäähyväiset Mujuselle.

Ei kuitenkaan aivan lopullisesti. Mujunen on pääosassa Keikka-sarjan novellissa ”Harmaa susi”, joka ilmestyy Elisalta toukokuun viimeisellä viikolla. Tarina sijoittuu Mustan pyörteen ja Punaisen varjon väliseen aikaan, kesään 1943.

Eikä siinä vielä kaikki. Mujusella on oma Facebook-sivu. Käykää tervehtimässä miestä ja ryhtykää hänen ystäväkseen!       

Väino Mujunen -sarja
Valkoinen hehku 2009
Sininen aave 2011
Musta pyörre 2012
Punainen varjo 2013
novelli Harmaa susi 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti