maanantai 16. toukokuuta 2011

Kasvot katuojassa -arvio

Tänään oli tästä kirjasta ensimmäinen arvostelu. Koska Hämeen Sanomien juttuja ei voi linkittää, liitän kritiikin kirjoittajan luvalla kokonaan tähän:


Onni yksillä, epäonni kaikilla

Tapani Bagge: Kasvot katuojassa. CrimeTime 2011

Tapani Baggen luoma alamaailma on tullut rikoskirjallisuuden ystäville tutuksi jo päättyneen Hämeenlinna-sarjan sekä toiseen osaan ehtineen historiallisten rikosromaanien sarjan myötä. Siinä missä edelliset rikosromaanit seuraavat alamaailman menoa monesta eri näkökulmasta, Kasvot katuojassa palaa minäkertojan myötä tyylikkäästi rikoskirjallisuuden ytimeen.

Onni Syrjänen on keravalainen asianajaja, jonka elämä on luisunut pahasti alamäkeen. Asianajajien liitosta hänet on erotettu, mutta se ei suuremmin haittaa hänen asiakkaitaan. Alamaailman kiemuroissa tuurijuopolle Onnille löytyy paljon käyttöä.

Kun Onni herää kuolleen naisen vierestä, hänen on pakko alkaa selvittää myös omia asioitaan. Muistin, ja lähes hengen, vieneen ryyppyputken vuoksi hän ei voi luottaa kehenkään, ei edes itseensä. Toipilasaika sairaalassa päättyy lyhyeen, kun Hämeenlinnassa asuva serkku Tuuli Nokela pyytää Onnin apua kadonneen aviomiehensä Joukon etsimisessä. Herrasmiehenä Onni ei tietenkään kieltäydy.

Kadonneen aviomiehen puuhia tutkiessaan Onni törmää peitefirmojen ja rahankeräyshuijausten vyyhteen. Jouko on todennut saman kuin Onnin isäkin; ihmisten hyväuskoisuutta hyväksi käyttämällä tienaa paremmin kuin pankkiryöstöillä. Kun tarinaan kytkeytyy Onnin omat menneisyyden haamut Keravan alamaailmasta, alkaa Onnin toiveet helposta keikasta haihtua taivaan tuuliin.

Tuttuja hahmoja

Kirjassa liikutaan niin Hämeenlinnan kuin Keravankin maisemissa. Monet jo Hämeenlinna-sarjassa tutuiksi tulleet hahmot kuten poliisit Nikkilä ja Pohjanen sekä laitapuolen kulkija Allu Nygren vilahtavat kirjan sivuilla. Myös Onnin isä tuo oman suoraviivaisen näkökulmansa maailman pahuuteen.

Baggen luoma rikosuniversumi on alkanut elää omaa elämäänsä. Lukija suorastaan odottaa tapaavansa tuttuja eikä suinkaan pety kun niin myös tapahtuu. Keravan Tiniksen kuppilan kantapeikot täydentävät tätä maailmaa varmasti myös tulevissa kirjoissa.

Bagge kuljettaa Onnin seikkailua sellaisella varmuudella ja vauhdilla, ettei lukijalle jää aikaa pitkästyä. Onnista kasvaa lähes traaginen hahmo, jonka puolesta ei voi olla jännittämättä. Menneisyyden takautumat kertovat ilman turhia alleviivauksia kaiken oleellisen siitä, miksi Onni on ajautunut kirjoittamaan asiakkailleen avoimia asianajovaltakirjoja. Siinä missä Raymond Chandlerin sankari Marlowe putoaa tiukoissakin tilanteissa lopulta jaloilleen, kompuroi Onni tapahtumien läpi tavallisen ihmisen tapaan. Onnin ystävät ja vihamiehet ovat ihmisiä, joita elämä heittelee melkein yhtä kovakouraisesti kuin Onniakin.

Onni Syrjäsen kertomasta tarinasta kasvaa tyylipuhdas rikosromaani, josta ei puutu edes femme fatalea. Kasvot katuojassa on kirja, jota vauhdikkaiden rikosromaanien ystävät eivät voi jättää lukematta.

Juha-Pekka Koskinen, Hämeen Sanomat 17.5.2011


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti