keskiviikko 1. helmikuuta 2017

HAUDASTA LOMALLA

Rikosnovellikokoelmani Haudasta lomalla julkistetaan 7.2.2017 olutravintola Birgerissä Hämeenlinnassa kello 19. Tervetuloa! Kerron siellä tarinoiden taustoja, miksi Allu Nygrenin tarina on katkolla ja mitä uutta Väinö Mujuselle kuuluu.

Tarjolla on myös syksyllä ilmestynyttä pimeiden tarinoiden kokoelmaani Maan korvessa. Molemmat kirjat saa yhteishintaan 45 euroa – joko avajaisista tai suoraan Aviadorin sivulta! Samasta osoitteesta saa Haudasta lomalla -kirjan ennakkoetuhintaan 24,50 € (norm. 28,50 €). Hinta sisältää toimituskulut. Tarjous on voimassa 5. helmikuuta saakka.


Kansi: Ossi Hiekkala

Tapani Bagge vyöryttää uusissa rikosnovelleissaan eteemme ihmiskohtaloiden kirjon. Moni kokoelman hahmoista on ottanut omaa lomaa haudasta tai vankilasta. Teoksen vahvoissa tarinoissa ysiluokkalainen ryöstää Siwan, maatalon emäntä erikoistuu marihuanan kasvatukseen, kaukopartiomies myöhästyy omista hautajaisistaan, mies löytyy pesukoneesta ja toinen volttia heittävästä Bemarista.

Mukana on kosolti veijarihenkeä ja mustaa huumoria sekä Suomen parhaaksi dekkarisarjaksi mainitusta Hämeenlinna Noirista tuttuja konnia ja koukkuja. Baggen historiallisten rikosromaanien sankari Väinö Mujunen nähdään jatkosodassa päämajan erikoistehtävissä sekä yksityisetsivänä sotien jälkeisessä Helsingissä. 

Bagge kirjoittaa rikosnovelleja samalla siekailemattomalla otteella kuin rikosromaanejakin. Ihminen on usein ihmiselle susi, mutta toisinaan tarinoissa pilkahtaa myös toivonsäde, joka ei ole aseen suuliekki.


KIRJAILIJAN JÄLKIPUHE:

Haudasta lomalla on kolmas rikosnovellikokoelmani. Iso osa näistä novelleista on syntynyt vuosien varrella tilaustyönä, mutta ammattikirjailija tietysti kääntää tilaustyönkin aina omakseen. Enimmäkseen tilauksessa on vain annettu väljä aihe tai tapahtumapaikka ja tarinan pituus noin suunnilleen. Toisinaan olen itse ollut mukana keksimässä aihetta tai jopa toimittanut kirjan.

Seppä ilmestyi CrimeTime -antologiassa Tykki, jossa sama Lahti-pistooli kiersi tarinasta toiseen hieman Pentti Haanpään Yhdeksän miehen saappaiden tyyliin. Yövuoro tuli Taksissa, Yhden miehen vallankumous Rikospaikka Tampereessa ja Harmaa susi Keikassa, josta on toistaiseksi ainoastaan e-kirja. Aapo Kukko on piirtänyt Harmaan suden myös sarjakuvaksi.

Rankan sateen kirjoitin Helsinki Noiriin. Oravanpyörä on ilmestynyt omana minikirjanaan. Perjantai syntyi alun perin yhdeksännen luokan äidinkielen oppikirjaan parin muun novellin mukana. Sensuroimaton versio tuntui toimivan omillaan. 

Kasvot betonissa -kokoelmaa viimeistellessäni kirjoitin Emännän, mutta novelli jäi pois siitä kirjasta ja toimi osana seuraavan eli Kummisedän hautajaisten taustatarinaa. Romaanin aikajanaan se ei istunut.

Jutun lopun kirjoitin erään romaanin aluksi, mutta kirja kutistui novelliksi Juuret-antologiaan. Ehkä novellista joskus vielä kasvaa romaani.

Haudasta lomalla perustuu tositapahtumiin, kuten moni muukin tämän kokoelman novelli. Myös Kullanruskeat silakat. Sen kirjoitin, kun suunnittelimme ruoka-aiheista antologiaa. Jos se joskus toteutuu, kirjoitan uuden novellin.

Novelleja on ilo kirjoittaa. Ne eivät vaadi niin sitkeää koneen ääressä istumista kuin romaanit. Sen sijaan ne vaativat tiivistä ja tarkkaa ilmaisua. Ne on hyvä kirjoittaa nopeasti ja korjailla hitaasti.

Sitä paitsi novelleja on hieno lukea. Tilanteet, tunnelmat ja henkilöt vaihtuvat. Lukija ei ehdi kyllästyä.

Toivottavasti sinäkään et kyllästy.    

Hattelmalassa 1.2.2017

Tapani Bagge

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti