maanantai 6. kesäkuuta 2022

MITÄ MEISTÄ TULI? Prosenttimiehen taustaa

Kansi: Mika Wist, kannen kuva: Pekka Punkari


Kouluvierailulla kerron aina, miten minusta tuli kirjailija: 


Oppikoulun ekalla luokalla Keravalla äidinkielenopettaja huomasi, että jotkut meistä kirjoittivat pitkiä aineita. Lisäksi tehtiin porukalla luokkalehtiä, näytelmiä, sarjakuvia ynnä muuta.


Opettaja ehdotti, että yhden aineen sijasta voisi kirjoittaa oman kirjan, jos haluaa. Sitä sai kirjoittaa koko kevään. 


Meitä oli viisi vapaaehtoista, kaikki poikia. Jokainen kirjoitti kevään mittaan normaaliainetta pitemmän tarinan.


Minun kirjani opettaja kauppasi Keski-Uusimaahan, jossa se ilmestyi viidessä osassa nuortenpalstalla. Sain huiman palkkion: 80 markkaa. Totesin, että tällähän rikastuu. Täytyy ruveta isona kirjailijaksi.


Rikastumista tosin odotan yhä.Eräällä koululla ehkä 15 vuotta sitten muuan oppilas kysyi, mitä niistä muista pojista tuli? Tuliko niistäkin kirjailijoita?


Piti ihan miettiä vastausta.


Yhden olin hiljattain tavannut luokkakokouksessa. Hän oli mennyt lukion jälkeen kauppakorkeaan ja päätynyt ison ohjelmistofirman johtoportaaseen. Hän sanoi, ettei ole pariinkymmeneen vuoteen edes lukenut kaunokirjallisuutta. Omat puheensa hän kyllä kirjoitti itse.


Toinen oli aikoinaan paikallisradion toimittajana ja kirjoitti biisejä omalle bändilleen. 


Kolmas katosi kuvasta heti peruskoulun jälkeen.


Neljäs meistä oli Jari Eklund. Hän jätti lukion kesken ja pyöri rockabillykuvioissa, puuhasi vanhojen amerikanautojen ja myöhemmin moottoripyörien kanssa. Kirjoitti lehtijuttuja Kopteriin. Teki omasta alakulttuuristaan valokuvanäyttelyjä ja -kirjoja sekä tietokirjat Syntyneet rokkaamaan ja Tiger Twist. Tiger Twistin yhteydessä näin häntä kustantajan tapahtumissa ja kirjamessuilla. Muutenkin osuimme toisinaan yksiin Keravalla ja vaihdoimme kuulumisia.


Muutama vuosi sitten tapasin tämän nykyisen valokuvataiteilijan taidetoimikuntien koulutustilaisuudessa Helsingissä. Jari kertoi, että hänellä on kaveri, joka on kuulunut moottoripyöräjengiin. Kiinnostaisiko minua hänen tarinansa? 


Sanoin, että kiinnostaahan se, mutta juttu jäi silloin vielä hautumaan. Lähetin kyllä Jarille kirjojani.Kesäkuussa 2020 Jari otti yhteyttä ja tuli käymään. Minulle selvisi, että hän itse oli se moottoripyöräjengiin kuulunut kaveri. Jari heitti pöytään täkyn, johon tartuin heti. Sovimme, että tehdään yhdessä kirja.


Tein pari pitkää haastattelua, joihin Jari tuli hyvin valmistautuneena. Purin tekstiä koneelle, muokkasin ja jäsensin sitä, lähetin Jarille kommentoitavaksi. Tarinasta kirjan nimeksi nousi Prosenttimies. Se kelpasi Jarillekin.


Jari lähetti minulle äänitallenteita ja tekstinpätkiä, innostui lopulta kirjoittamaan itse kokonaisia lukuja. Teksti oli niin mainiota, että minulle jäi lähinnä editorin ja lisäkysymysten esittäjän osa. Rakensin aikajanaa ja dramaturgiaa. Yhdessä muokkasimme kokonaisuutta.


Turvallisuuskysymyksiä mietittiin alusta lähtien. Jari ei halunnut vasikoida kenestäkään eikä vaarantaa ketään. Minäkään en halunnut. Yksityiskohtia ja nimiä muutettiin sekä viattomien että viallisten suojelemiseksi. Muuten tarina on tosi.


Ensimmäisessä käsisversiossa päähenkilönä oli Janne, mutta Johnny Knigan Jaakko Pietiläisen ansiosta tajusimme, että Prosenttimies on Jarin tarina ja hänen pitää esiintyä omalla nimellään.


Jari oli jo Tiger Twistin aikoihin puhunut Jaskalle tekevänsä vielä joskus bikerkirjan, ja Jaska oli luvannut sparrata sen tekemisessä. Niinpä tarjosimme Prosenttimiestä hänelle jo hyvin alkuvaiheissa.


Jaska piti sanansa, ja hänen sparrausviestinsä tuloksena kirjoitimme kirjaan satakunta sivua lisää. Jaska olisi kuitenkin kaivannut kirjaan dokumentaarisempaa otetta ja lisää jengihistoriaa. Me emme lähteneet siihen, koska tämä oli nimenomaan Jarin tarina.


Uusi kustantaja löytyi helposti CrimeTimesta.Jos minulle olisi sanottu 50 vuotta sitten, että vuonna 2022 julkaisisin Jarin kanssa kirjan hänen elämästään, en ehkä olisi uskonut sitä. Toisaalta en varmaan olisi uskonut monta muutakaan tulevaa tapahtumaa. 


Prosenttimiehen tekeminen on ollut melkoinen matka niin minulle kuin etenkin tietysti Jarille, joka kävi läpi omaa elämäänsä ja teki samalla tiliä omista ratkaisuistaan. Matkasimme yhdessä kavereina. Nauroimme paljon, liikutuimmekin. Reissu kesti vuoden. Sitten jäljellä oli enää loppuviilailua. 


Yhteistyö Jarin kanssa oli niin saumatonta, että seuraava yhteinen kirjahankkeemme on jo hyvässä vauhdissa. Siitä lisää ensi keväänä.Keravalla 10. toukokuuta 2021

Kun toukokuussa 2021 tutustuimme Prosenttimiehen tapahtumapaikkoihin, siihen mitä niistä oli jäljellä, tuntui melkein siltä kuin olisin itse elänyt mukana niihin liittyvät dramaattiset tapahtumat. Niin väkevästi Jari oli osannut kertoa.


Nyt Prosenttimies on lukijoiden käsissä. He pääsevät mukaan samalle hurjalle matkalle bikerin tarinaan – Jarin elämään. Äänikirjan lukijaksi saimme kolmannen ex-keravalaisen, näyttelijä-kirjailija Jari Nissisen, jonka käsikirjoittama Rumble-elokuva liittyy läheisesti Prosenttimiehen alkupuolen maailmaan.


Nautinnollisia luku- ja kuunteluhetkiä!Jaria ja minua haastateltiin kirjasta Keski-Uusimaahan ja Helsingin Sanomiin


Kirjan voi tilata suoraan kustantajalta. E- ja äänikirja löytyy kaikista palveluista, esimerkiksi tuolta2 kommenttia:

  1. Muuten mielenkiintoista, mutta linkit eivät toimi.

    VastaaPoista
  2. Hyvä huomio. Korjataan. Keskarin juttu on kyllä vain tilaajille, mutta näkee siitä ainakin kuvan ja alun.

    VastaaPoista