keskiviikko 24. tammikuuta 2018

LÄHETÄ MIES ASIALLE…


Vuonna 1911 Maiju Lassila julkaisi pienoisromaanin Pojat asialla. Siinä äiti lähettää Oton ostamaan viidellä pennillä siirappia, ja Otto saa kaverin mukaansa. Äiti vielä varoittaa, ettei saa mennä puskettamaan itseään Immosen härällä. Yksinkertainen tehtävä osoittautuu yllättävän vaikeaksi. Matkasta kehkeytyy varsinainen odysseia, jossa Immosen härälläkin on oma osansa. 

Samantapainen seikkailu oli Lassilan pääteos Tulitikkuja lainaamassa (1912). Vastaavanlaisia enemmän tai vähemmän hukkareissuja ovat myöhemmin kuvanneet mm. Aapeli (Siunattu hulluus), Veijo Meri (Manillaköysi), Veikko Huovinen (Lampaansyöjät ja monet lyhyet erikoiset) ja Arto Paasilinna (Isoisää etsimässä).

Samaa rataa kulkee myös Koskelan ja minäkertojan taival Miehet asialla -kirjan tarinoissa. Moni yksinkertainen tehtävä osoittautuu yllättävän vaikeaksi. Varsinkin pienoisromaanissa Alligaattori vastoinkäymiset ja päähänpistot pitkittävät matkaa.

Jussi Kaakinen teki kirjaan komean kannen, mutta löysi myös tarinoille osuvan vertailukohdan: ”Nämähän ovat kuin Barksia aikuisille!” Ja epäilemättä tästä sinnikkään yrittämisen ja uljaiden epäonnistumisten kavalkadista tulee helposti mieleen Carl Barksin Aku Ankka. Ehkä myös Stan Laurelin ja Oliver Hardyn filmikomiikka.

Mutta itsestäänhän paha pappi saarnaa. Lähes joka kertomus on saanut alkunsa omakohtaisesta kokemuksesta. Minulla on niistä arvet muistona. Vähintäänkin henkiset.

Kirja ilmestyy helmikuussa, julkkarit pidetään Hämeenlinnassa Olutravintola Birgerissä 7.2.2018. Tervetuloa!

Kustantaja Aviador mainostaa kirjaa näin:

"Mitäpä mies ei osaisi? Mies korjaa ruohonleikkurin ja skootterin, paikkaa itse hampaansa, kaataa joulukuusen metsästä, karkottaa hiiret ja muut petoeläimet, vaihtaa autonrenkaat, asentaa palovaroittimen, suuntaa uudelleen satelliittiantennin, muuttaa leikkimökin pihasaunaksi ja löytää kadonneen aarteen. Lopputuloksena on usein katastrofi.
Tuotannostaan yli kymmenesti palkittu Tapani Bagge näyttäytyy Miehet asialla -kirjassa omimmillaan: suomalaisen miehen mielenmaiseman kuvaajana ja absurdin huumorin verrattomana taitajana. Kirjailija johdattaa lukijan alter egonsa seurassa juonenkäänteisiin, joissa ajan ja paikan taju herkästi katoavat."

Lukunäyte kirjasta löytyy kustantajan sivulta. Sieltä voi myös tilata kirjan jo ennakkoon!

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti